Waar moet je op letten bij het kopen van een slaapzak?

Je gaat een aantal maanden backpacken. Daar komen wel wat zaken bij kijken zoals bijvoorbeeld het aanschaffen van een slaapzak. Nu zal je denken hoe moeilijk kan het aanschaffen van een slaapzak nou precies zijn? Maar dat zal je nog tegenvallen. Waar moet je precies op letten bij het kopen van een slaapzak? De tips lees je hier.

Doel van de slaapzak

Het aanbod van slaapzakken is veel groter dan je denkt. Niet alleen de verschillende merken, maar ook de verschillende soorten zullen veel vragen bij je opwekken. Daarom is het belangrijk om goed in kaart te brengen voor welke doeleinde je je slaapzak gaat gebruiken. Ga je bijvoorbeeld backpacken door Thailand of heb je een slaapzak nodig voor Denemarken? Daarnaast spelen er nog andere factoren een rol zoals het gewicht en de volume. Ga je veel reizen te voet of ben je voornamelijk onderweg met de bus en trein.

waar opletten bij het kopen van een slaapzak

Welk model

Er zijn twee modellen slaapzakken, namelijk: een mummymodel en een dekenmodel. Zoals je al raadt sluit een mummymodel nauw aan rondom je lijf en is een dekenmodel wat rechthoekiger en losser. Ook hier bepalen je reisplannen welke slaapzak het beste voor jou geschikt is. Heb je plannen met een wat koudere bestemming dan is een mummyslaapzak wat geschikter. Deze slaapzak houdt je namelijk net wat warmer dan een dekenmodel. Daarnaast is een mummyslaapzak ook lichter om mee te dragen tijdens je reis en is de isolatie ook beter.

Lengte van je slaapzak

Je zou er niet gelijk aan denken, maar ook slaapzakken hebben verschillende lengtes. Hierbij kan proefliggen goed van pas komen. Ook in breedte van de slaapzak is variatie en heeft effect op het gewicht van de slaapzaak.

Materiaal

De belangrijkste keuze bij de aanschaf van een slaapzak is het materiaal. Een slaapzak is opgebouwd uit verschillende delen zoals een binnentijk, buitentijk en vulling. Slaapzakken met een hoge comfort zijn vaak gemaakt van katoen. Ook katoen-polyster is en optie. Doordat de slaapzak lekker zacht is en goed de warmte door laat, zijn slaapzakken van katoen dan ook erg populair en goed te vergelijken met je dekbed thuis.

Vulling

Naast het buitenmateriaal is de vulling ook van groot belang voor de warmte. Let daarom goed op de soort vulling van de slaapzak die je wilt aanschaffen. Hierbij heb je de keuze tussen dons en synthetisch. Zoek je een slaapzak die goed isoleert en warmte vasthoudt? Dan is een slaapzak gevuld met dons de optie voor jou. Ook slaapzakken met synthetische inhoudt zijn mogelijk, houd er wel rekening mee dat deze slaapzakken iets minder warm zijn.

Heb jij al een slaapzak gevonden voor je reis? Bekijk de website van slaapzakplaza voor alle verschillende mogelijkheden.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *