Verzekeringen, welke zijn verplicht of verstandig?

hoe verzekeren in het buitenland

Hoe verzekeren in het buitenland?

Elke Nederlander is verplicht een zorgverzekering af te sluiten. Met een zorgverzekering ben je verzekerd voor bepaalde zorgkosten in Nederland. Als je tijdelijk verhuisd naar het buitenland of op vakantie gaat buiten Nederland, dan is het verstandig een een reisverzekering af te sluiten, naast de reguliere zorgverzekering.

In de meeste gevallen worden zorgkosten gemaakt in het buitenland niet gedekt met een reguliere zorgverzekering. Tenslotte, je bent in het buitenland. Zolang je ingeschreven staat in Nederland als burger dan is een zorgverzekering verplicht. Veel mensen vergissen zicht te verzekeren tijdens een reis naar het buitenland. Op wintersport komt het regelmatig voor dat vakantiegangers een ongeluk krijgen, zonder reisverzekering worden de zorgkosten (hoogstwaarschijnlijk) niet vergoed. Heb je een ongeluk binnen Nederland? Dan worden de basis zorgkosten vergoed. Onder basis valt spoedeisende hulp, bezoek aan de huisarts en bijv. de vervoerskosten indien je opgehaald moet worden door een ambulance of traumahelikopter. Wil je ook verzekerd zijn voor tandarts, fysiotherapie en andere specifieke zaken? In dat geval dien je aanvullend te verzekeren. Verzekeraars met elkaar vergelijken is belangrijk, omdat verzekeringsvoorwaarden en de maandelijkse last enorm kunnen verschillen.

Wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA)

Ben je in het bezit van een elektrische fiets, autovoertuig, brom- of snorfiets? Hierbij is een wettelijke aansprakelijkheidsverzekering (WA) verplicht. Dit geldt als minimum, zodat je gedekt bent aan schade dat jij (mogelijk) toebrengt aan een ander. Het kan hierbij gaan om schade aan een ander voertuig of lichamelijk letsel aan een persoon of dier. Bij een WA+ (beperkt casco) verzekering ben je ook gedekt voor diefstal. Met een All Risk (volledig casco) verzekering, zijn ook de schades toegebracht door eigen schuld aan jouw voertuig verzekerd. De voorwaarden hierin kunnen verschillen, dus ook hierbij geldt: vergelijk verzekeraars met hun diensten. Op deze manier kom je niet voor verrassingen te staan.

Als je in het bezit bent van een woning met een hypotheek dan heb je waarschijnlijk een opstalverzekering moeten afsluiten. Wettelijk gezien is dit niet verplicht, maar hypotheekverstrekkers stellen dit wel verplicht. Dergelijke verzekering zorgt ervoor dat je gedekt bent bij schade aan het huis. Denk aan brand- water- of stormschade.

Nagenoeg voor alles kan je verzekeren. Denk aan een voetbalprofessional zoals Lionel Messi, die jaarlijks miljoenen verdient aan gespeelde wedstrijden en sponsors. Zijn benen zijn verzekerd. Voor de doorsnee Nederlander is dit niet relevant: de lasten (kosten) wegen niet op tegen de baten. Dit zal je altijd moeten overwegen bij het afsluiten van een verzekering. Je hebt een overlijdens-, levens-, rechtsbijstand-, inboedel- en telefoonverzekering. Vraag je af of de risico’s opwegen tegen de maandelijkse kosten. Op deze manier kan je een inschatting maken of een verzekering (dat niet verplicht is) ook daadwerkelijk verstandig is.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *