Overstappen van energieleverancier: wat kost het?

Overstappen van energieleverancier, het wordt vaak gezien als een last. Gaat dat wel helemaal goed? Heb ik alle kleine lettertjes wel goed gelezen? En ga zo maar door. Toch kan je veel besparen door over te stappen van energieleverancier. Natuurlijk gaat hier een goed vergelijkproces wel aan vooraf. Lees hier meer over het overstappen van energieleverancier.

Het zal je misschien verbazen maar het overstappen van energieleverancier kost je niks. En eigenlijk is dat ook best logisch. Er verandert namelijk bijna niks. Je hebt geen nieuwe apparatuur nodig of een nieuwe aansluiting. Bovendien regelen energieleveranciers dit heel snel onderling en zijn er dus geen kosten aan verbonden.

Vroegtijdig overstappen

Echter zijn er wel kosten verbonden wanneer je vroegtijdig wilt overstappen. Bijvoorbeeld op momenten dat je echt niet tevreden bent over de huidige energieleverancier of een andere reden. Wanneer dit het geval is mag de energieleverancier een vergoeding voor het vroegtijdig opzeggen in rekening brengen. Het is dus in feite ten allen tijde mogelijk om over te stappen. Alleen zijn er wel kosten verbonden aan vroegtijdig overstappen.

Hoe veel zo’n opzegvergoeding precies kost is bepaald door de Autoriteit Consument & Markt. In sommige gevallen wordt dit bedrag vergoed door je nieuwe energieleverancier. Houd wel in je achterhoofd dat zij dit niet verplicht zijn.

Overstappen van energieleverancier

Opzegvergoeding

De hoogte van de opzegvergoeding hangt af van hoe lang je huidige contract nog loopt. Hoe langer je nog vast zit aan je contract bij je huidige energieleverancier hoe hoger de opzegvergoeding. Dit varieert tussen ongeveer 50 tot 125 euro. Deze vergoeding mag gevraagd worden voor zowel gas als stroom. Mocht je dus voor beide overstappen naar een andere leverancier dan worden er dubbele kosten in rekening gebracht. Dit geldt echter wel voor de prive consumenten markt. Mocht je een bedrijf zijn dan gelden er andere regels. De vergoedingen liggen dan fors hoger.

Switchtermijn

Daarnaast kennen energieleveranciers ook het zo geheten switchtermijn. Tijdens deze periode hoef je niet te wachten met over te stappen tot je contract is afgelopen. Deze periode gaat twee maanden voor het einde van je contract in. Vanaf dat moment mag je al overstappen naar een andere energieleverancier. Je nieuwe energieleverancier wacht dan tot het moment dat je oude contract is afgelopen om het nieuwe contract in te laten gaan.

Overstappen kan je dus veel geld schelen. Het is vaak minder complex dan er wordt gedacht. Ben dan ook vooral niet bang om over te stappen. Echter gaat er wel wat tijd zitten in het vergelijken van energieleveranciers, maar levert op de lange termijn wel voordeel op. Benieuwd naar jouw energie mogelijkheden? Vergelijk dan hier.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *