Als de zon nou altijd zou schijnen… | Vitamine D

Vitamines zijn essentieel voor het goed functioneren van het menselijk lichaam, maar het vervelende is dat ze niet door het lichaam zelf geproduceerd worden. We zullen ze dus via voeding binnen moeten krijgen.

Er is echter één uitzondering en dat is vitamine D, dat aangemaakt kan worden onder invloed van zonlicht. Hoewel er altijd een zekere mate van blootstelling aan ultraviolet licht aanwezig is, zelfs bij somber en regenachtig weer, is het ook weer niet zo vanzelfsprekend, dat we ons voldoende in de buitenlucht begeven om genoeg aanmaak te bewerkstelligen. Op grond daarvan is het dus nodig op andere manieren deze voedingsstof binnen te krijgen en dat kan via voeding of supplementen.

Waarvoor is vitamine D belangrijk?

Deze vitamine speelt een belangrijke rol in diverse organen:
• Het regelt de niveaus van calcium en fosfaat in het bloed, zorgt er dus voor dat het in de darmen uit ons voedsel wordt gehaald, maar ook dat het teruggewonnen wordt uit de nieren.
• Het zorgt ervoor dat winning van calcium uit de botten voor gebruik elders in het lichaam verminderd wordt. En dat is maar goed ook, anders zouden onze botten wel heel erg broos worden.
• Die winning, niet alleen uit botten, maar ook uit zenuwen en spieren wordt veroorzaakt door het zogenaamde parathormoon, wat geproduceerd wordt door de bijschildklier. Vitamine D vermindert de productie ervan.
• En verder heeft het een positief effect op het immuunsysteem.

Hoeveel heb je nodig?

We hebben absoluut genomen niet veel van deze vitamine nog: tot je 50ste is 2,5 microgram per dag voldoende, daarboven neemt het wat toe, omdat het lichaam dan minder goed in staat is het zelf aan te maken.

Welke producten bevatten vitamine D?

• Op het gebied van voeding vinden we deze vitamine
voornamelijk in vette vis, bepaalde zuivelproducten en vlees.
• Een andere mogelijkheid is de zonnebank, mits deze de
zogenaamde UV-B straling levert. Het zou natuurlijk zonlicht kunnen vervangen.
• Tenslotte zijn er supplementen verkrijgbaar. Via tabletten,
ampullen, druppels en zelfs olie is het dan mogelijk de benodigde hoeveelheid toch binnen te krijgen, als het even op de natuurlijke manier niet mogelijk is.

Net als een tekort problemen voor de gezondheid kan betekenen, is dat echter ook het geval met een teveel. Het kan dus geen kwaad overleg te plegen met je huisarts en je goed te laten voorlichten.

Meer informatie of verschillende producten vergelijken / kopen klik hier vitamine D

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *