5 tips voor energiezuinige lampen

Energiezuinige lampen worden steeds populairder. Daarnaast is het ook een trend om een steentje bij te dagen voor een beter milieu. Er zijn veel verschillende soorten lichtbronnen. Van tl-lampen tot halogeenlampen en gloeilampen. Welke lichtbronnen zijn dan energiezuinig? Lees hier de tips die je kunnen helpen bij het kiezen van een energiezuinige lamp die optimaal energie bespaart.

Verlichting is enorm belangrijk in je woning. Zeker tijdens donkere, winterse dagen en natuurlijk ‘s avonds. Naast dat energiezuinige lichtbronnen beter zijn voor het milieu, is het ook voor jou een interessante beslissing om te overwegen. Elk huishouden heeft gemiddeld 11 gloeilampen. Als je al deze lampen zou vervangen voor energie besparende lampen zou je zo 30 euro per jaar besparen op een hele makkelijke manier!

Waar het bij een gloeilamp voldoende was om te letten op de fitting van de lichtbron en het aantal bijbehorende watt, moet je bij energie besparende lampen op meerdere aspecten letten. Zoals bijvoorbeeld de lichtkleur, dimbaarheid en de volume van het licht.

Formaat van de lamp

Gloeilampen hebben vaak een standaard formaat. Bij spaarlampen is dit echter niet het geval. Het is daarom aan te raden om de lamphouder op te meten waar je de lamp indraait voor de juiste afmetingen.

Energielabel

Daarnaast is het ook van belang om te letten op het energielabel. De lampen die het zuinigst met stroom zijn hebben het energielabel A++. Als de lamp geen energielabel heeft dan is het verstandig om te kiezen voor de lichtbron met de meeste aantal lumen per watt. Let op: mocht de lamp nog een oude energielabel hebben dan is A ook het zuinigst met stroom.

Dimbaarheid

Heb je lampen die dimbaar zijn? Dan is het ook belangrijk om dit mee te nemen in de overweging. Zijn de lampen aan op een lage stand of branden ze vaak helemaal? Deze informatie is te vinden op de verpakking van de lamp.

Lichtkleur

De kleur van de lichtbron is van belang voor de sfeer. Heb je liever een wat geligere lamp of toch wat witter? Als het kan is het handig om de lamp te testen in de winkel om te zien of de lichtbron de gewenste kleur heeft.

Aan/uit

Het klinkt heel normaal dat lichten aan en uit gaan, maar je zult je verbazen hoe belangrijk dit onderdeel is voor het kiezen van het juiste licht. Als je lampen veel aan en uit gaan is het verstandig om te kiezen voor een lamp met 500.000 schakelcycli of meer. Dit gegeven is terug te vinden op de verpakking van de lamp.

Heb jij energie besparende lampen thuis? Voor de verschillende soorten lampen kan je terecht bij de specialiste Directlampen.nl.

Leave a Comment

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *